Marit Kolby
Høyskolelektor
Marit er utdannet innen matvitenskap og ernæringsbiologi. Hun underviser i flere temaer på bachelorstudiet i ernæring og medisinstudiet 1+5.
Bakgrunn
Marit har bachelorgrad i matvitenskap fra NMBU i Ås, og mastergrad i ernæringsbiologi fra UiO. Før Marit begynte hos oss, jobbet hun som vitenskapelig assistent på avdeling for cellebiologi ved Radiumhospitalet, der hun forsket på signalveier i DNA reparasjon.
Jobber med
Undervisning og veiledningsområder
Marit underviser blant annet i metabolsk regulering, genetikk, ernæringspolitikk og ernæringsutfordringer i samfunnet. Hun har ansvar for det tverrfaglige emnet ERN6080 Ernæringspsykologi som inngår i vårt årsstudium Kosthold, ernæring og mental helse. Marit gjesteforeleser om kosthold og mental helse på masterstudiet i psykologi, og underviser i celle- og molekylærbiologi for medisinutdanningen 1+5.
Forskning
Formidling og publisering
Marit er en ivrig formidler av matglede og kunnskap om mat og ernæring, og er opptatt av det helhetlige perspektivet på mat, der helse, matproduksjon og bærekraft alle spiller en viktig rolle. Hun er en aktiv debattant i den offentlige samtalen om kosthold, og skriver både vitenskapelig og populærvitenskapelig om kosthold og ernæring. Marit har også vært gjest i en lang rekke podcaster om mat, kosthold og ernæring.
Utvalgte publikasjoner
Bøker:
Vitenskapelige publikasjoner:
- Intermittent Fasting as a Potential Therapeutic Approach for Irritable Bowel Syndrome: A Hypothesis and Mechanistic Perspective (preprint)
- The homeoviscous adaptation to dietary lipids (HADL) model explains controversies over saturated fat, cholesterol, and cardiovascular disease risk
- The Western Diet–Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease